Dagens skrivövning: Hitta på en nyhet baserat på bilden

Den tredje dagen på Poppius var uppgiften på förmiddagen som vanligt att skriva.

– Välj en bild ur vår låda och hitta på en nyhet om den. Skriv 2500 tecken och var tillbaka 11:20. Du ska använda intervjuteknik, citat och inte ”tycka” utan vara en objektiv nyhetsförmedlare, uppmanade Håkan, vår skrivlärare på skolan.

Klockan var  09:50 och det var dags att släppa skrivkrampen. På fredag får jag kommentarer på mitt första alster ”Krigskonsten högaktuell 2018”!

Krigskonsten högaktuell 2018

Den högsta höjningen av en kulturbudget någonsin presenterades i regeringens budgetproposition för 2018. 115 miljoner per år öronmärks till fria konstnärer. Men vilken roll och vilka budskap kan vi vänta oss att kulturen bidrar med i samhället idag? En granskning visar att kulturens roll i samhället har inte har förändrats nämnvärt under de senaste årtusendena.

– Historiskt har konsten roll handlat om att spegla samhällets trender och svängningar, menar Lena Essling, intendent på Moderna museet. Det visuella uttrycket, vilka känslor konsten anspelar på och ur vilket perspektiv den beskriver ett skeende berättar mycket om ett samhälle.

 

IMG_2410
Bilden är hämtad från Poppius undervisingsmaterial. Konstnär okänd för mig.  

Ett mönster är återkommande: människans lust och lidande. Just nu verkar pendeln slå mot det senare, målningar, skolföreställningar, och kåserier och poesi uttrycker en oro som finns i samhället idag. Ett exempel ses på Bonniers konsthall, som under hösten 2017 visade utställningen ”Bilden av krig” med samlade verk från mer än 30 internationellt verksamma konstnärer som på olika sätt förhåller sig till pågående eller historiska konflikter i sin konst.

Tilde Björfors föreställning ”Limits” med Cirkus Cirkör är ett annat typisk, men utmanande exempel. Hon kombinerar mänsklig akrobatik med gripande berättelser och illustrationer om människor på flykt.

-Jag upplever att vår föreställning lyfter fram sårbarheten i oss som människor, och att den balansgång som mina scenkonstnärer visar upp i sina fysiskt utmanande – och ibland livsfarliga – artistnummer blir en påtaglig association till de umbärande som ett liv på flykt innebär.

Recensionerna och besökssiffrorna visar att hon har rätt – föreställningen väcker engagemang. Efter fullsatta föreställningar och extraföreställningar ger sig ”Limits” ut på världsturné.

– Det är en historisk seger för kulturen att kulturpolitikens andel av statsbudgeten ökat, vilket är ett kvitto på att den här regeringen menar allvar med att prioritera kulturens plats i vårt samhälle, säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

Och kanske är de 115 miljonerna inte bara en investering i kulturen, utan med de tydliga budskap som kulturen just nu uttrycker, även ett högaktuellt ställningstagande för demokratin i vårt samhälle.

 

Av Sara Björlin Lidén 2018-02-19

 

En tanke

 1. Hej Sara

  Det här är en nyhet och dina två först meningar väcker mitt intresse.

  Sedan börjar texten handla om något annat.
  Du ger en bakgrundshistoria som du kan ha med men först måste du reda ut den nyhet du presenterar och som väckt min nyfikenhet.
  Lyft fram det Bah-Kuhnke säger och komplettera med vad människor i branschen tycker om det. Vad innebär just denna rekordsatsning för kulturen? Sedan kan du ta det här med kulturens roll eller göra det till en separat bakgrundsartikel.

  Bra att du använder talminus (Bah-Kuhnke ska ha ett också men det kanske har fallit bort när jag skrev ut texten)

  Nu ser jag fram emot din riktiga nyhet. Du kan skriva, nu jobbar vi med journalistiken.
  Hälsningar Läraren

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s